Ciolos: Guvernul a scapat complet de sub control raspandirea PPA

Ciolos: Guvernul a scapat complet de sub control raspandirea PPA


Dacian Ciolos, fostul comisar european pentru agricultura, a afirmat ca Guvernul a scapat complet de sub control raspandirea pestei porcine africane (PPA), iar consecintele sunt extrem de grave pentru Romania, deoarece consumatorii de pe piata europeana ar putea fi pusi in pericol si isi pot pierde increderea in produsele agroalimentare romanesti.

"Din pacate, Guvernul a scapat complet de sub control - pentru ca epidemiile nu raspund la controlul politic - raspandirea pestei porcine africane. Consecintele sunt extrem de grave pentru Romania, pentru fermierii romani, pentru industria zootehnica si cea alimentara locale. Asa se intampla cand lasi gestionarea unei crize pe mana unor politruci cocotati in functii pe cu totul alte criterii decat cele profesionale. Un intreg sector zootehnic si alimentar in care s-au investit sume importante atat din bugetul national cat si din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenta. Daca profesionistii din minister si agentii nu sunt lasati sa-si faca treaba macar acum, cand deja este tarziu, consumatorii si institutiile de pe piata europeana isi pot pierde increderea in produsele agroalimentare romanesti pentru ca va exista suspiciunea ca nu suntem in stare sa gestionam crizele si am putea pune in pericol consumatorii europeni", a spus Ciolos.



Diseminarea virusului ar fi fost evitata, in opinia fostului ministru al Agriculturii si comisar european pentru Agricultura, daca inca de la aparitia primei suspiciuni de PPA in Delta Dunarii la nivelul Cabinetului prim-ministrului s-ar fi infiintat o celula de criza pentru gestionarea situatiei si daca ar fi fost preluate practicile Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) demonstrate de specialistii romani in Republica Moldova in anul 2016.



"Atunci, Moldova a cerut sprijinul Romaniei care a trimis specialisti din ANSVSA peste granita si au ajutat la izolarea focarelor de acolo pentru ca altfel era si Romania in pericol. Am actionat preventiv in iulie 2016, am luat masuri de urgenta ca sa preintampinam patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei mai ales din Ucraina si Republica Moldova. ANSVSA a informat oficial despre pericol si procedurile de urmat, inclusiv Comisia de Agricultura din Parlament din care facea parte si domnul Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii", a amintit Ciolos.



El a mentionat, de asemenea, ca Guvernul nu a solicitat la timp Comisiei Europene sumele necesare aplicarii masurilor de preventie si eradicare a PPA, precum si cele necesare despagubirii fermierilor si ca exista mecanisme financiare care ar fi putut sprijini fermierii afectati de focarele de PPA.



Fostul comisar european pentru Agricultura a spus ca fermierii sunt nemultumiti de modul in care Guvernul a reactionat dupa aparitia focarelor de PPA si ca, potrivit acestora, decizia de sacrificare a suinelor a indus o stare de teama in randul populatiei din mediul rural.



"Oamenii ascund animalele, sacrifica porcii, totul se deruleaza in degringolada in lipsa informatiilor si a proastei comunicari. (...) In fermele din focar, timp de 6 luni nu se mai poate repopula, angajatii din ferme pleaca, furajele sunt contaminate, fermierii au credite bancare de rambursat", a afirmat Dacian Ciolos.



Potrivit masurilor decise saptamana aceasta de autoritatile nationale, pentru limitarea raspandirii virusului s-a decis extractia integrala a mistretilor si pradatorilor necrofagi din Delta Dunarii, cu exceptia celor care sunt pe cale de disparitie.



Poti fi interesat si de