China reduce taxele de import pentru aproape 1.500 de produse

China reduce taxele de import pentru aproape 1.500 de produse


China va reduce, de la 1 iulie, taxele de import la o gama variata de bunuri de consum, de la alimente la cosmetice si electrocasnice, intr-o incercare de a majora importurile, ca parte a eforturilor de deschidere a economiei, transmite Reuters.

Analistii cred ca decizia este menita sa atenueze tensiunile cu SUA privind dezechilibrul comercial. Washingtonul si Beijingul au anuntat recent ca au convenit sa reduca "in mod semnificativ" deficitul comercial al SUA.

 

Ministerul de Finante de la Beijing a publicat lista celor 1.449 de produse importate din tarile care beneficiaza de clauza natiunii cele mai favorizate.

 

De la 1 iulie, taxele de import la aceste produse vor fi reduse de la 15,7% la 6,9%, echivalentul unei scaderi de aproximativ 60%, se arata in comunicatul Ministerului de Finante.

 

Taxele de import pentru mancarea procesata vor fi reduse de la 15,2% la 6,9%.

 

De asemenea, sunt reduse taxele de import pentru articole de imbracaminte, incaltaminte, produse fitness, accesorii pentru bucatarie de la 15,9% la 7,1%, in timp ce in cazul frigiderelor si a masinilor de spalat taxele scad de la 20,5% la 8%, la produsele cosmetice de la 8,4% la 2,9%, iar la medicamente nu se vor mai percepe taxe de import.

 

O decizie asemanatoare a fost adoptata in decembrie 2017, cand autoritatile chineze au anuntat ca tarifele la 187 de categorii de produse au scazut in medie de la 17,3% la 7,7%, pentru a-i ajuta pe consumatori sa aiba acces la produse speciale si de calitate care nu sunt produse pe plan local. Decizia este menita sa stimuleze consumul pe piata chineza, sa reformeze economia tarii continuand deschiderea ei si sa trimita un semnal pe plan global, si in special SUA, ca autoritatile de la Beijing sunt decise sa dezvolte comertul mondial, a afirmat Shane Oliver, analist la AMP Capital Investors Ltd. in Sydney.

 Poti fi interesat si de