China investeste in agricultura pe fondul consumului crescut de carne

China investeste in agricultura pe fondul consumului crescut de carne


Cu populatia sa numeroasa, suprafata de terenuri agricole limitata si un consum in crestere de carne, China si-a inmultit achizitiile de terenuri agricole in strainatate, iar in prezent este interesata de graul francez, informeaza AFP.

China detine o cincime din populatia mondiala si mai putin de 10% din terenurile arabile.

 

Pentru a complica si mai mult aceasta ecuatie, se adauga o poluare endemica, exces de ingrasaminte, urbanizarea si modificarile climatice care contribuie si mai mult la reducerea suprafetelor agricole si a productivitatii lor. In plus, aparitia unei clase mijlocii care stimuleaza consumul de carne reprezinta o modificare alimentara majora care obliga China sa importe mai multa soia si porumb pentru a-si hrani septelul.

 

In acest context, investitiile chineze in agricultura din strainatate au explodat. Incluzand si activitatile in sectorul constructiilor agricole, aceste investitii se ridica la cel putin 94 miliarde de dolari dupa 2010, din care aproape jumatate numai in ultimii doi ani, potrivit datelor furnizate de doua asociatii americane - American Enterprise Institute si Heritage Foundation.

 

Campuri de cereale sau soia, culturi de fructe sau crescatorii de animale in Argentina, Chile, Brazilia, Mozambic Nigeria, Zimbabwe, Cambodgia sau Laos, activitatile companiilor chineze, de stat sau private, se intind pe tot globul.

 

Incepand din 2012 cercetatorii au numarat proiecte chineze care acopera o suprafata de noua milioane de hectare in tarile in curs de dezvoltare. Insa, de cativa ani, atentia Chinei pare sa se fi indreptat spre Australia, SUA si Europa.

 

In Australia, cel mai mare ranch din lume a trecut sub pavilion chinez in 2016, cumparat de promotorul imobiliar Shanghai CRED asociat cu un grup din Australia. Ferma S. Kidman & Co detine 185.000 de capete de vita si controleaza 2,5% din terenurile agricole din Australia. In paralel, marile companii agroalimentare chineze Bright Food, Yili si Pengxin au cumparat mai multe zeci de ferme de vaci cu lapte si fabrici de procesare din Noua Zeelanda.

 

In 2013, informatiile potrivit carora Ucraina, un important producator de grau, va inchiria o suprafata de trei milioane de hectare unui grup chinez au generat o polemica aprinsa, pentru ca ulterior sa fie dezmintite de oficialii ucraineni.

 

In domeniul carnii, cel mai mare producator american de hot dog, Smithfield Foods, a fost cumparat de grupul chinez Shuanghui, care a dobandit astfel acces la terenurile agricole din SUA.

 

In Franta, tara in care miliardarii chinezi au achizitionat numeroase podgorii celebre, anumite achizitii se petrec sub radarul autoritatilor care au aflat cu intarziere preluarea de catre o companie chineza a unei suprafete de 1.700 de hectare de terenuri cerealiere in regiunea Berry din centrul Frantei.

 

In aceste conditii, presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat recent aplicarea pe viitor a unor „bariere de reglementare” privind cumpararea de terenuri agricole de catre straini in Franta.

 

 

 

 



Poti fi interesat si de