Cele 36 de focare de PPA din Ucraina pun pe jar autoritatile din Suceava

Cele 36 de focare de PPA din Ucraina pun pe jar autoritatile din Suceava


Suceava a reactualizat Planul de prevenire si combatere a pestei porcine africane.

Reactualizarea planului de prevenire si combatere a pestei porcine in judet, care prevede si controale efectuate de echipe mixte in targurile de animale din judet, a fost aprobata in sedinta de joi a Centrului Local de Combatere a Bolilor, ce s-a desfasurat la Prefectura Suceava.

 

In cadrul sedintei, seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, Dan Corneanu, a prezentat stadiul actual al evolutiei si raspandirii pestei porcine africane si vulnerabilitatea judetului Suceava, legislatia nationala privind pesta porcina africana si 'Planul de prevenire si combatere a pestei porcine africane in judetul Suceava-reactualizat', ce a fost aprobat in unanimitate.

 

Potrivit datelor prezentate de raportul DSVSA Suceava, in contextual evolutiei unor focare de pesta porcina, 23 de state au restrictionat Romaniei exportul de carne de porc si produse din carne de porc.

 

Judetul Suceava se numara printre judetele de granita considerate cu risc de aparitie a bolii, iar in cadrul sedintei s-a subliniat ca este importanta intensificarea controalelor in targurile de animale, unde a fost interzisa comercializarea porcinelor, inca din 2017, masura fiind reactualizata in planul aprobat.

 

Se vor constitui echipe mixte formate din reprezentanti ai DSVSA, Politia de Frontiera, IPJ, Jandarmi si autoritati locale, stabilindu-se un calendar potrivit caruia se vor face verificari in targuri de animale din judet, mai ales in cel de la Vicovu de Sus, localitate aflata aproape de granita cu Ucraina.

 

Potrivit raportului DSVSA Suceava, in perioada 10-20 iunie 2018, in judetul Tulcea au fost confirmate si notificate 131 de focare de pesta porcina africana, aparute in gospodarii ale populatiei din mai multe localitati, inclusiv in orasul Tulcea, zona Zagau, iar situatia nu este stationara.

 

In ceea ce priveste situatia epidemiologica a tarilor aflate la granita cu Romania, in luna iunie, in Ungaria s-au semnalat 13 cazuri de pesta porcina africana la mistreti, in regiunile infectate Heves si Syabolcs-Syatmar-Bereg, in total, in 2018, fiind inregistrate 21 cazuri de PPA la mistret.

 

In Republica Moldova s-a semnalat un caz de PPA la porcii domestici, la 1,5 km de satul Mereni, din raionul Anenii Noi.

 

In Ucraina, in iunie, s-au semnalat un caz de PPA la mistret in regiunea Volyn si patru focare de PPA la porcii domestici in regiunile Donets'K, Zaporizhzhya, Ternopil si Poltava, in total, de la inceputul anului fiind inregistrate 28 de cazuri de PPA la mistreti si 36 focare de PPA la porci domestici.

 

De asemenea, se acorda un stimulent persoanelor fizice care notifica Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene existenta unor cadavre de porci domestici, respectiv existenta unor porci domestici care prezinta semne clinice de pesta porcina africana in zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritoriala a localitatilor, in cadrul sau in vecinatatea exploatatiilor si asigura prezenta animalului pana la prezenta pana la venirea unui medic veterinar. In acest caz, potrivit ANSVSA, „stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare si se acorda daca virusul este confirmat de laboratorul de referinta pentru pesta porcina africana”.



Poti fi interesat si de