Ce avantaje vor avea firmele care doneaza alimente

Ce avantaje vor avea firmele care doneaza alimente


Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

"Principalul obiectiv al acestui act normativ este acela de a combate risipa alimentara prin incurajarea donarii de alimente. Practic, e vorba de normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare", a declarat Nelu Barbu.

 

El a precizat ca operatorii economici donatori vor beneficia de facilitati fiscale "in temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit".

 

"Transferul alimentelor prin donare se poate face oricand in ultimele 10 zile de valabilitate, pana la atingerea datei durabilitatii minimale. Fac exceptie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume si fructe pretaiate sau semintele germinate", a explicat Barbu.

 

Este interzisa donarea catre consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animala, potrivit acestuia.

 

"Si ma refer aici la carnea si organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, pasari de curte (...), carnea tocata, carnea preparata, laptele crud si produsele din lapte crud, pestele si produsele din pescuit proaspete, ouale si produsele din oua crude. Totusi, aceste alimente pe care le-am mentionat pot fi donate catre operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unitati de alimentatie publica in vederea transformarii acestora, fara intarziere nejustificata, in produs finit destinat consumatorului final ", a aratat Barbu.

 

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai precizat ca pe tot parcursul procesului de donare sunt si vor fi verificate si respectate normele legale in vigoare privind siguranta si securitatea alimentara.

 

"Aceste norme metodologice au fost elaborate in urma consultarilor, evident, cu toate autoritatile publice responsabile in domeniul agroalimentar, dar si cu reprezentanti ai sectoarelor pe fiecare veriga a lantului agroalimentar: productia primara, procesare, comercializare, HoReCa, organizatii nonguvernamentale din domeniul mediului si asistentei sociale", a mai declarat Barbu.



Poti fi interesat si de