Catastrofele naturale provoaca anual pierderi de miliarde de dolari fermierilor

Catastrofele naturale provoaca anual pierderi de miliarde de dolari fermierilor


Catastrofele naturale, de la seceta la inundatii, ii costa pe fermierii din tarile sarace miliarde de dolari in fiecare an de pe urma recoltelor si animalelor pierdute, iar acest lucru se agraveaza din cauza modificarilor climatice, transmite Bloomberg.

Potrivit unui raport publicat joi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), catastrofele naturale care au avut loc in perioada 2005-2015 au provocat pierderi de aproximativ 96 de miliarde de dolari fermierilor din tarile in curs de dezvoltare. Potrivit FAO, jumatate din pierderile totale, 48 miliarde de dolari, au survenit in Asia iar seceta, care a afectat fermierii din toate cele patru colturi ale lumii, a provocat pierderi in valoare de 29 miliarde de dolari.

 

Impactul altor catastrofe meteorologice, precum furtunile sau temperaturile extreme, sunt estimate la 26,5 miliarde dolari. Urmeaza inundatiile care au provocat pierderi de 19 miliarde de dolari si cutremurele sau alunecarile de teren cu pierderi de 10,5 miliarde de dolari, catastrofele biologice cu pierderi 9,5 de miliarde dolari si incendiile de padure cu pierderi de un miliard de dolari.

 

"Aceasta a devenit noua normalitate, iar impactul modificarilor climatice va exacerba si mai mult aceste amenintari si provocari", a declarat directorul general FAO, Jose Graziano da Silva.

 

Catastrofele naturale au devenit mai frecvente si mai intense dupa 1980, prezentând provocari pentru aproximativ 2,5 miliarde persoane care depind de agricultura pentru a-si asigura subzistenta, subliniaza FAO. Micii fermieri, crescatori de animale, pescarii si comunitatile dependente de paduri din intreaga lume sunt responsabili pentru mai mult de jumatate din productia agricola mondiala.

 

In medie, 260 de catastrofe naturale au avut loc in fiecare an in tarile in curs de dezvoltare intre 2005 si 2016, potrivit FAO. Pierderile economice provocate de catastrofele naturale au crescut insa impactul pentru anul 2017 nu a fost calculat, desi cel mai violent sezon de uragane din istorie ar urma sa confirme aceasta tendinta.



Poti fi interesat si de