Carnea de vita din UE, din nou pe piata din China

Carnea de vita din UE, din nou pe piata din China


Carnea de vita provenita din Franta, Olanda si Germania, vizata de un embargou introdus de Beijing in 2001, ar urma sa revina pe piata din China in viitorul apropiat, a estimat comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, transmite AFP.

La inceputul anilor 2000, autoritatile sanitare chineze au interzis importurile de carne de vita din Europa, iar ulterior si din SUA, din cauza descoperii unor cazuri de Encefalopatie spongiforma bovina (ESB), cunoscuta popular sub denumirea de "boala vacii nebune". Insa, de mai multi ani, Uniunea Europeana insista ca situatia a fost remediata iar carnea de vita provenita din crescatoriile sale este sigura.

 

In luna ianuarie, cu ocazia unei vizite in China a presedintelui Emmanuel Macron, Franta a obtinut ridicarea embargoului chinez pentru carnea sa de vita. Macron a dat atunci asigurari ca Beijingul va ridica restrictiile in urmatoarele sase luni, adica pana in luna iulie.

 

Deocamdata, piata chineza permite importurile de carne de vita din Irlanda, aceasta fiind prima tara membra UE care beneficiaza de aceasta masura.

 

"Ma astept ca si ale state membre, in special Franta, Olanda si Germania, sa fie printre prioritatile Chinei in materie de deschidere a pietei", a declarat vineri comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, cu ocazia unei vizite in China.

 

In prezent, sunt efectuate controale sanitare si verificari de catre expertii chinezi pentru a permite ridicarea embargoului.

 

"Nu exista un angajament precis in termeni de data" pentru o deschidere concreta a pietei din China, a recunoscut insa Phil Hogan, care s-a intalnit saptamana aceasta cu mai multi responsabili chinezi din domeniul Agriculturii. "Insa dupa discutiile pe care le-am avut, dupa pregatirile tehnice care au fost efectuate, sunt convins ca aceste state membre se pot astepta la progrese in viitorul apropiat", a subliniat comisarul european.

 

Beijingul a reluat importurile de carne de vita din SUA in luna iunie 2017, dupa 14 ani de embargou.

 

Potrivit estimarilor OECD, odata cu crestere nivelului de trai, consumul anual de carne de vita in China a ajuns la patru kilograme pe cap de locuitor in 2016, de la mai putin de trei kilograme pe cap de locuitor in 2005. Principalii furnizori de carne de vita pentru China sunt in prezent Brazilia, Uruguay, Australia si Noua Zeelanda. Aceste state au fost responsabile pentru aproape 90% din importurile de carne de vita ale Chinei in 2016.

 

Exporturile de produse agricole UE pe relatia cu China s-au dublat in ultimii cinci ani, de la sase la 12 miliarde euro.



Poti fi interesat si de