Capatana, Auchan: Retailerii au proceduri foarte stricte de securitate alimentara

Capatana, Auchan: Retailerii au proceduri foarte stricte de securitate alimentara


Lanturile de retail au proceduri foarte stricte privind securitatea alimentara si de rechemare a produselor din piata, iar procesul de selectie a producatorilor sau furnizorilor este bine definit, a afirmat, intr-un workshop de specialitate, Florin Capatana, director de calitate la Auchan Titan.

"In cadrul lanturilor de retail exista proceduri foarte stricte de securitate alimentara, de rechemare a produselor din piata. Primul exemplu pe care l-am avut in Romania a fost un exemplu pe care un lant german l-a dat cu multi ani in urma cand a rechemat niste pui cu Salmonella. Ce s-a intamplat atunci? In loc sa se aprecieze efortul pe care acesti oameni l-au facut si exemplul pe care l-au dat spunand "Domnilor, noi avem o problema cu acest produs!", a inceput practic un razboi surd al autoritatilor impotriva acelui lant de retail, pentru ca nu au inteles ca este unul dintre instrumentele la indemana retailului de a rechema din piata niste produse si pentru a asigura clientii ca produsul respectiv trebuie adus tocmai pentru ca ei sa nu aiba o problema", a declarat Capatana.

 

Potrivit reprezentantului lantului de hypermarketuri, selectia unui producator sau furnizor inainte ca acesta sa ajunga cu produsele pe raft are loc in mai multe etape bine definite.

 

"In momentul in care decide sa lucreze cu un furnizor, lantul Auchan practic face o selectie in functie de performantele pe care acesta le indeplineste in piata. Daca produsele pe care le pune la dispozitie lantului de retail Auchan sunt cele care corespund anumitor standarde, iar noi ne uitam foarte atent la detalii, pentru ca atunci cand vine producatorul este cel mai frumos, cel bun si cel mai viteaz. In acel moment, Departamentul de calitate al Auchan Romania face o vizita la furnizor ca sa vada daca acesta face ceea ce spune, pune la dispozitie ceea ce spune si, mai ales, ca face produsele pe care acesta spune ca le face. Odata ce acest proces se incheie, marfa acestui furnizor soseste in magazin unde este verificata la receptia de produse proaspete, din punct de vedere al temperaturii, ambalajului si al transportului, dar si din punct de vedere organoleptic, daca exista vreo suspiciune asupra acelui produs", a explicat directorul de calitate al Auchan Titan.

 

Acesta a adaugat ca, in cadrul magazinelor detinute in Romania, a fost dezvoltat un program de incurajare a producatorilor autohtoni si, in acelasi timp, de diminuare a importurilor.

 

"Mai nou, Auchan Romania a dezvoltat un program care se numeste “Bun, sanatos si local”, prin care cautam sa dezvoltam relatii cat mai stranse cu producatorii locali sa ne aduca plus valoare si sa diminuam din ce in ce mai mult zona de importuri, de comert intracomunitar, pentru ca in Romania exista oameni care au investit in cercetare, in productie si, mai ales, in marketing. Exista, intr-adevar, si situatii in care apar niste accidente nefericite si de o parte si de cealalta, dar pe care de cele mai multe ori incercam sa le rezolvam printr-un dialog", a spus Florin Capatana.

 

Vineri si sambata are loc la Auchan Titan cel de-al treilea eveniment de tip workshop din cadrul campaniei “Sa intelegem mai bine alimentele”, demarata in luna iunie a acestui an, de catre Ro.aliment si in care sunt dezbatute teme, precum: etichetarea produselor, echilibrul nutritional, standardizarea iaurtului si produsele congelate.



Poti fi interesat si de