C.E. anunta masuri pentru protejarea micilor fermieri

C.E. anunta masuri pentru protejarea micilor fermieri


Comisia Europeana (CE) a anunțat o serie de masuri pentru protejarea micilor fermieri europeni si a producatorilor de alimente de practicile comerciale incorecte ale marilor corporatii, transmite Reuters.

Vor fi interzise unele practici, cum ar fi platile intarziate, anularea comenzilor in ultimul moment si schimbari retroactive ale contractelor de catre cumparatori.

 

Propunerea CE vizeaza producatorii mici si mijlocii, care au sub 250 de angajati sau o cifra anuala de afaceri mai mica de 50 de milioane de euro.

 

Desi exista la nivel national legi care au acelasi scop, Comisia Europeana a anuntat ca vrea sa armonizeze aceste reglementari la nivelul UE.

 

Masurile CE vin dupa eforturile similare din Franta, unde presedintele Emmanuel Macron a anuntat ca vor fi majorate preturile minime pe care le pot cere retailerii pentru produsele alimentare si vor fi limitate promotiile din supermarketuri.

 

Prinsi intre subventiile agricole mai scazute si productiile in exces la anumite produse, cum ar fi laptele, fermierii europeni se plang de mult timp ca sunt presati de marjele de profit si de razboiul preturilor din sectorul de retail.

 

Asociatia Fermierilor Olandezi (LTO) a anuntat ca saluta propunerile CE, in timp ce Asociatia Retailerilor Europeni, EuroCommerce, a avertizat ca noua legislatia va majora preturile pe care le vor plati consumatorii si nu va rezolva dezechilibrele intre cerere si oferta.

 

Reglementarea practicilor comerciale nu va rezolva ineficientele si problemele de pe piata, apreciaza Eurocommerce.Poti fi interesat si de