Bulgaria a raportat un caz de gripa aviara la granita cu Romania

Bulgaria a raportat un caz de gripa aviara la granita cu Romania


Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a raportat noi cazuri de pasari infectate cu virusul H5N8 la o ferma privata din satul Kosovo, langa orasul Vidin, la granita cu Romania, transmit BTA si Reuters.

Toti puii, fazanii si porumbeii din ferma vor fi sacrificati pentru a preveni extinderea virusului gripei aviare, care a fost confirmat de testele de laborator. Au fost activate toate masurile ce se impun, a precizat BFSA. Institutia a descoperit ca la ferma din Kosovo lipsesc cateva pasari.

 

Descoperirea acestor noi focare vine dupa ce recent autoritatile veterinare au anuntat ca au sacrificat peste 100.000 de pui si peste 16.000 de rate dupa ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o ferma de rate si una de pui din sudul Bulgariei.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.Poti fi interesat si de