Bulgaria: Doua focare de gripa aviara la doua ferme de rate din sudul tarii

Bulgaria: Doua focare de gripa aviara la doua ferme de rate din sudul tarii


Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a anuntat ca a descoperit virusul gripei aviare la doua ferme de rate din regiunea Haskovo, din sudul Bulgariei, informeaza Reuters.

Toate ratele de la o ferma din satul Malevo si una din satul Garbanovo au fost eutanasiate pentru a impiedica raspandirea virusului, care a fost confirmat de testele de laborator, a informat Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria, fara a preciza de ce tip de gripa aviara este vorba.

 

In plus, a fost instituita o zona de protectie de trei kilometri si o zona de supraveghere de 10 kilometri, in interiorul carora este interzisa comercializarea si transportul pasarilor domestice, salbatice si a oualor.

 

Descoperirea acestor noi focare vine dupa ce, la inceputul acestei luni, autoritatile veterinare au anuntat ca au sacrificat peste 100.000 de pui si peste 16.000 de rate dupa ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o ferma de rate si una de pui din sudul Bulgariei.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.Poti fi interesat si de