Botanoiu: Romania trebuie sa se orienteze catre zootehnie si industria alimentara

Botanoiu: Romania trebuie sa se orienteze catre zootehnie si industria alimentara


Romania a facut pasi suficienti in ceea ce inseamna sectorul vegetal, insa trebuie sa se orienteze catre zootehnie si industria alimentara, in conditiile in care deficitul comercial a ajuns la 6 miliarde de euro, sustine Daniel Dumitru Botanoiu, consilier de stat, Cancelaria prim-ministrului.

"Cred ca Romania a facut pasi suficienti in ceea ce inseamna sectorul vegetal. Acum, important este sa ne ducem catre zootehnie si industria alimentara, pentru ca exportam 12 milioane de tone materie prima, in conditii normale, importam 5 milioane de tone si avem un deficit de 6 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca exportam grau si importam biscuiti. Lucrul acesta nu poate sa se realizeze decat daca exista niste politici publice. Sigur, strategii, legi, viziuni, o sa le vedeti peste tot.

 

Cred ca sunt ministerele pline cu asa ceva. Numai ca o politica publica asumata de toti decidentii politici inseamna continuitate. Daca s-a schimbat Guvernul, nu te apuci sa faci biciclete in loc de irigatii si nu te apuci sa faci industrie alimentara cand vegetalul sau zootehnia au fost abandonate. Ele trebuie prioritizate si continuate, astfel incat sa poti sa ajungi pana la capat cu aceste obiective", a mentionat Daniel Botanoiu, la lansarea Programului de Perfectionare Manageriala "Antreprenor in Agricultura 4.0" seria a III-a.

 

Potrivit acestuia, un alt lucru important este cel legat de competitivitate, motiv pentru care ar trebui schimbata mentalitatea, astfel incat "sa ne uitam mai mult catre piata, ceea ce cere, pentru ca la ora actuala, si in general, cumparatorul este stapanul afacerilor noastre".

 

"Nu poti sa produci daca nu ai unde sa vinzi, nu poti sa produci, sa tii pe stoc. Cred ca trebuie sa facem si o mai larga diversificare si va dau exemplul meu. Eu, cu ferma vegetala, am trecut la legume. Cateodata e bine, cateodata e rau, dar am incercat sa diversific pentru ca nu intotdeauna vegetalul mi-ar fi adus resursele suficiente, astfel incat sa pot sa continui sa si investesc. Spuneam ca este important sa vedem aceste lucruri realizate, pentru ca ele tin practic de competitivitatea noastra, tin de modul nostru de a realiza si de a mentine locurile de munca in rural, de a mentine peisagistica, biodiversitatea. Noi am spus: biodiversitatea in Romania exista. Bio, eco, cum vreti sa-l definiti exista, ca la 700 de grame de pesticide utilizate comparativ cu 9 kg, eu cred ca majoritatea produselor au respectat bunele practici agricole si cred ca de aici trebuie sa porneasca discutiile la nivel european.

 

Este important sa se mentina acest echilibru intre statele membre", a adaugat Botanoiu. Totodata, el considera ca "este important sa avem acest obiectiv atins, cel de schimbare generationala, pentru ca un sat nu poate rezista fara tineri in el. "Ca ei vor fi instalati sau sunt deja instalati si trebuie sustinuti, este important sa existe acest obiectiv", a mai spus Botanoiu.



Poti fi interesat si de