Bilant ANSVSA: 826 de focare de pesta porcina africana

Bilant ANSVSA: 826 de focare de pesta porcina africana


Numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 826, acestea fiind active in 190 de localitati din 11 judete, iar numarul total al porcilor afectati de boala sau ucisi a ajuns la aproape 160.000, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Pesta porcina africana evolueaza in 11 judete, in 190 de localitati, cu un numar total de 826 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 46 de cazuri la mistreti. In total, au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.



De la data confirmarii prezentei virusului in tara noastra, pentru prima oara in 31 iulie 2017 in judetul Satu-Mare, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in doua zone geografice. In zona de nord-vest a Romaniei, boala evolueaza in trei judete - Satu-Mare, Salaj si Bihor -, iar prezenta virusului a fost confirmata in 13 localitati. Au fost ucisi 1.375 de porci domestici si au fost afectati 15 porci mistreti.

 

In zona de sud-est a Romaniei, boala a fost confirmata in 177 de localitati din judetele: Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov si Buzau. Au fost ucisi 53.980 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 11 exploatatii comerciale de mare capacitate, o exploatatie comerciala de tip A si in abatorulapartinand unei ferme au fost ucisi 104.290 de porci. De asemenea, au fost afectati 31 de porci mistreti.



Situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel: in regiunea de nord-vest a Romaniei (judetul Satu-Mare - sapte focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti; judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret; judetul Salaj - patru cazuri la mistreti), iar in regiunea de sud-est a Romaniei (judetul Tulcea - 543 de focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, cinci focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale si 28 cazuri la mistreti; judetul Braila - 40 de focare in gospodariile populatiei si sase in exploatatii comerciale; judetul Constanta - 62 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret; judetul Ialomita - 102 de focare in gospodariile populatiei si doua cazuri la mistreti; judetul Galati - sase focare in gospodariile populatiei; judetul Ilfov - sase focare in gospodariile populatiei; judetul Calarasi - 17 focare in gospodariile populatiei; judetele Buzau - doua focare in gospodariile populatiei).



ANSVSA precizeaza ca, in data de 13 august 2018, au fost stinse primele focare de PPA diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie a acestui an in patru gospodarii din comuna Micula, iar in data de 24 august 2018 a fost stins un focar in localitatea Sarauad, toate din judetul Satu-Mare.



"Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei", se mentioneaza in comunicat.



Specialistii veterinari sustin ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.



Potrivit datelor ANSVSA, crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro.



Poti fi interesat si de