Bihor: Prefectul face apel la vanatori sa recolteze cota la mistret pana in februarie

Bihor: Prefectul face apel la vanatori sa recolteze cota la mistret pana in februarie


Prefectul de Bihor Ioan Mihaiu a facut apel la asociatiile vanatorilor din judet sa recolteze pana la sfarsitul lunii februarie cota de mistreti aprobata de ministerul Mediului, pentru stoparea extinderii pestei porcine africane.

„In urma cu o luna, cota era realizata in procent de 20%. Am convocat Centrul local de combatere a bolilor ca sa tragem un semnal de alarma fiindca e cazul sa ajungem cat mai repede la realizarea cotei. In momentul de fata, suntem la peste 35% si avem promisiuni de la asociatiile de vanatoare ca vor realiza cota pana in februarie. O sa urmarim. Saptamanal, primesc un raport din partea Garzii forestiere referitor la numarul de porci mistreti impuscati”, a declarat prefectul.

 

Cota de recolta se aproba anual prin ordin de ministru, dar aparitia pestei porcine africane a determinat suplimentarea acesteia, in prezent, pe raza judetului Bihor fiind de 4.265 de mistreti.

 

„In prezent, se continua actiunile de recoltare a cotelor si a cotelor suplimentare la specia mistret de pe raza judetului Bihor, pana la realizarea cotei de recolta si a cotei de interventie aprobata. La sfarsitul lunii ianuarie, sigur se va ajunge la 90-95% din cota”, a precizat Antal.

 

Pesta porcina africana a reaparut in Bihor pe 27 octombrie.

 

Potrivit directorului DSVSA Bihor, Remus Motoc, s-au identificat 16 focare confirmate in gospodarii, existand si alte trei suspiciuni, doua la Chesereu si una la Chislaz. Din cele 16 focare, s-au intocmit opt dosare pentru despagubiri, celelalte fiind in lucru.

 Poti fi interesat si de