Autoritatile sanitar-veterinare cer redimensionarea fermelor de subzistenta

Autoritatile sanitar-veterinare cer redimensionarea fermelor de subzistenta


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea sustine necesitatea redimensionarii fermelor de subzistenta, in conditiile in care multi crescatori numara aproape 100 de capete de animale si sustin ca nu dezvolta afaceri, iar cresterea animalelor in sistem de libertate constituie un vector pentru aparitia unor epizootii.

„Ministerul Agriculturii trebuie sa stabileasca numarul de animale de la care se porneste autorizarea si ce inseamna exploatatie de subzistenta. Un crescator cu 100 de vaci nu mai este o crestere de subzistenta, nesupusa autorizarii?, a declarat directorul DSVSA, Mitica Tuchila.

 

El a amintit ca principalele epizootii inregistrate in Delta care au produs efecte economice grave au fost cauzate de cresterea in libertate a unor animale, iar printre acestea se numara pesta porcina africana (PPA).

 

„Anul trecut, in nebunia cu PPA, am depistat o ferma cu 300 de porci lasati liberi si de aici toata tevatura pe care o stiti. Institutiile cu abilitati in domeniu trebuie sa se puna la o masa rotunda si sa stabileasca ce inseamna exploatatie de subzistenta si ce inseamna o ferma?, a mai spus Tuchila.

 

La randul lui, comisarul sef al Garzii de Mediu, Nicolae Acceleanu, a mentionat ca unii crescatori de animale au devenit agresivi la adresa reprezentantilor institutiei statului si ca problemele pe care ei le ridica risca sa afecteze sanatatea publica.

 

„S-a ajuns in situatia delicata in care oamenii au ajuns sa aiba raie capreasca din cauza animalelor. (...) Oamenii si-au luat animale pentru a primi subventii, dar nu s-au ingrijit si de existenta terenurilor pentru amenajarea fermelor?, a mentionat Acceleanu.

 

De asemenea, directorul adjunct al filialei teritoriale a Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA), Florin Staneata, a mentionat ca cei care cresc animale primesc atat subventii din partea Uniunii Europene, cat si din bugetul national.

 

„In cazul ajutorului national tranzitoriu in sectorul zootehnic, pentru bovine nu exista controale la fata locului, eligibilitatea stabilindu-se doar pe baza efectivelor inregistrate in baza de date a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, efective existente la o anumita data de referinte. Deci la aceasta categorie de animale se fac doar controale administrative?, a precizat directorul adjunct al APIA.

 

Staneata a mai spus ca acordarea ajutoarelor pentru cresterea animalelor nu este urmata in mod obligatoriu de verificarea efectivelor de animale si a conditiilor in care sunt crescute, proprietarii acestora avand obligatia sa le pastreze pana la sase luni in unele cazuri pentru eventualele verificari.

 

Potrivit APIA, in anul 2018, in judetul Tulcea au fost depuse solicitari pentru acordarea de subventii pentru efective totala de 208.762 de caprine si ovine si de circa 30.500 de bovine.



Poti fi interesat si de