Asociatia Fermierilor din Romania: Autoritatile nu au stiut ce sa faca in cazul pestei porcine

Asociatia Fermierilor din Romania: Autoritatile nu au stiut ce sa faca in cazul pestei porcine


Interesele politice s-au amestecat in problema Pestei Porcine Africane (PPA), iar autoritatile nu au stiut ce sa faca, a sustinut in cadrul unui forum de specialitate, Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania.

"Din pacate, interesele politice s-au amestecat in problema pestei porcine africane. E adevarat ca aceasta pesta este mortala pentru animale, dar pe noi, oamenii, nu ne afecteaza. Uneori imi vine sa sparg televizorul atunci cand se spun lucruri care induc oamenii in eroare. Cu cateva masuri se poate rezolva problema. Ce nu a recunoscut nimeni? Daca va intreb azi care este populatia Romaniei, nimeni nu o stie sa spuna exact, iar asta se intampla si la porci. Din statistica ANSVSA, noi stiam ca populatia de porci este in jur de 800.000 de capete, iar acum ne-am trezit ca avem 1,2 milioane de crescatori porci si, cumulat, am ajuns la vreo doua milioane de porci. A doua problema este ca nu am stiut sa luam masuri clare de la inceput, prin acordarea despagubirilor si prin crotalierea porcilor. Parerea mea este ca, in cazul pestei porcine africane, ANSVSA nu a stiut ce sa faca si nu acuz pe nimeni", a afirmat Radulescu.

 

In ceea ce priveste activitatea micilor producatori, presedintele AFR a mentionat ca daca acestia nu se vor asocia nu vor avea nicio sansa.

 

"Din pacate, retelele de magazine au partea lor pe care trebuie sa o intelegem: vor o anumita cantitate etc. In Romania mancam 85% peste de import, desi este tara cu cea mai mare suprafata de apa dulce din Europa. Exista si o problema de mentalitate: avem aceasta teama ca ne furam unul pe altul. Cu greu generatiile mai tinere vor trece peste aceasta psihoza. Ne adunam cu totii, stabilim chestii si dupa aia ajungem la intrebarea: 'Cine conduce?'. Micii agricultori nu vor avea nicio sansa daca nu se vor asocia. Este nevoie de cooperativa, pentru ca numai asa micii fermieri vor intra in retelele de magazine. Nu trebuie sa inventam noi modele, pentru ca acestea exista de mult in Europa. Problema e ca ajungem greu la ele. Un lant integrat, asa cum exista in Europa, este format din producatori, procesatori, comerciantul sau o cooperativa care le poate integra pe toate", a spus Adrian Radulescu.



Poti fi interesat si de