Aproape 1.000 de focare de pesta porcina africana active in Romania

Aproape 1.000 de focare de pesta porcina africana active in Romania


Numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei se apropie de 1.000, acestea fiind active in 246 de localitati din 13 judete, conform datelor anuntate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"La aceasta data, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in 246 de localitati din 13 judete, cu un numar de 998 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 90 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 348.691 de porci afectati de boala", se arata intr-un comunicat al autoritatii.

 

Pe de alta parte, au fost stinse pana la aceasta data 5 focare in judetul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a carnii, respectiv abatorul societatii Carniprod, din judetul Tulcea, si-a reluat activitatea in data de 14 august 2018.

 

Reprezentantii autoritatii sustin ca nu au mai fost inregistrate noi focare de boala in judetele Satu-Mare, din data de 31 august 2018 si Bihor, din 8 august 2018.

 

Cele mai multe focare sunt in continuare in judetul Tulcea - 564, din care cinci focare la exploatatii comerciale, un focar la o exploatatie de tip A si 52 de cazuri la mistreti, in judetul Ialomita - 123 de focare in gospodariile populatiei si sase cazuri la mistreti, in Braila - 86 de focare (opt la exploatatii comerciale), judetul Constanta - 81 de focare in gospodariile populatiei si doua cazuri la mistreti si in judetul Calarasi - 70 de focare (un focar la o exploatatie comerciala si 10 cazuri la mistreti).

 

Potrivit sursei citate, pana la aceasta data au fost despagubiti 6.625 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de aproximativ 72 milioane de lei.

 

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

 

"Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de legislatie", spun reprezentantii ANSVSA.Poti fi interesat si de