Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a inregistrat de la inceputul lunii doua focare noi de pesta porcina africana (PPA) si o suspiciune, mai multe suine fiind ucise ca masura de preventie, a declarat directorul institutiei, Mitica Tuchila.

Cele mai multe suine sacrificate, respectiv 11, au fost la Izvoarele, iar cel de-al doilea focar, cu un singur porc ucis, s-a inregistrat in satul Slava Cercheza, in timp ce suspiciunea de PPA a fost semnalata in localitatea Fantana Mare.

 

"Avem localitati in care PPA nu evolueaza, dar ele sunt cuprinse in zona de supraveghere de 10 kilometri a altor focare aparute atat in gospodariile populatiei, cat si in mediul salbatic", a afirmat directorul DSVSA.

 

El a mai spus ca repopularea gospodariilor private cu suine nu este recomandata deocamdata.

 

"Restrictiile pentru popularea gospodariilor private cu suine se mentin timp de 12 luni de la identificarea focarului. Aceasta perioada se poate mari cu inca 12 luni, in functie de situatia epidemiologica din judet", a mentionat directorul Tuchila.

 

In ceea ce priveste exploatatiile comerciale de porci care au fost afectate de PPA, doar in cazul uneia dintre ele, cea din Satu Nou, medicii veterinari au decis inchiderea focarului.

 

"Alte doua exploatatii comerciale care doresc sa-si repopuleze fermele, cele din Vacareni si Garvan, sunt in procedura de repopulare prin introducerea porcilor santinela, urmand ca dupa testarile si supravegherea clinica si serologica, cele doua societati sa-si poata repopula fermele, sub o stricta supraveghere sanitar-veterinara", a mentionat directorul DSVSA.

 

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, judetul Tulcea avea la finele saptamanii trecute cele mai multe focare active de PPA din Romania, respectiv 361 si 165 de cazuri inregistrate la mistreti.

 

De asemenea, 215 focare din judet au fost inchise, iar populatia si societatile comerciale din judet au primit despagubiri in valoare totala de 46.605.550 de lei.

 

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, iar evolutia focarelor a fost foarte intensa dupa inregistrarea primelor cazuri in judetul Tulcea.



Poti fi interesat si de