Animale din Olt, verificate dupa ce a fost confirmata pesta porcina in Teleorman

Animale din Olt, verificate dupa ce a fost confirmata pesta porcina in Teleorman


Medicii veterinari efectueaza inspectia clinica a porcilor din cinci comune din judetul Olt, aflate in zona de supraveghere a pestei porcine africane (PPA), dupa ce marti a fost confirmata prezenta virusului la o suina gasita moarta in localitatea Slobozia Mandra din Teleorman, potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.

Miercuri dimineata s-a intrunit, la Prefectura Olt, Centrul de combatere a bolilor, in cadrul caruia s-a stabilit verificarea starii de sanatate a animalelor din exploatatiile din localitatile Scarisoara, Rusanesti, Cilieni, Tia Mare si Izbiceni, toate situate in partea sudica a judetului Olt, pe o raza de 10 kilometri de zona in care a fost gasit porcul mort in Teleorman.

 

"DSVSA Teleorman ne-a transmis o adresa prin care ne confirma prezenta pestei porcine africane la un porc neidentificat, mort, abandonat pe raza localitatii Slobozia Mandra din judetul Teleorman si, conform hartilor GIS, zona de supraveghere, pe o raza de 10 kilometri, cuprinde si localitati din judetul Olt: Scarisoara, Rusanesti, Cilieni, Tia Mare si Izbiceni. Urmare a adresei DSVSA Teleorman, prefectul judetului Olt, in dimineata zilei de azi (miercuri-n.r.) a convocat Centrul de combatere a bolilor, cu toti factorii responsabili, in caruia care au fost prezentate masurile ce trebuie luate in zona de supraveghere ca urmare a aparitiei pestei porcine africane in judetul Teleorman", a spus Bolborea intr-o conferinta de presa.

 

El a mentionat ca, in paralel cu examinarea clinica a animalelor, se va continua si crotalierea acestora, pentru ca nu ar putea fi acordate despagubiri daca porcii nu sunt inregistrati in sistemul national de identificare.

 

"S-au stabilit masurile de supraveghere, in sensul ca medicii veterinari vor efectua verificarea in exploatatiile detinatoare de porci, vor face o inspectie clinica a animalelor pentru a se asigura din punct de vedere al starii de sanatate. Totodata, ei vor continua si identificarea suinelor pentru ca legea despagubirilor prevede obligativitatea crotalierii si inregistrarii in sistemul national de identificare a animalelor pentru a putea fi oferite despagubiri in cazul aparitiei pestei porcine africane. Ca urmare a acestei sedinte, incepand din momentul actual s-a demarat procedura de inspectie in exploatatii cu toti factorii implicati din cadrul DSV", a precizat Veronel Bolborea.

 

Acesta a precizat ca populatia nu trebuie sa se panicheze deoarece "deocamdata nu suntem intr-o situatie critica" si pana acum nu au fost cazuri de pesta porcina africana in judetul Olt.

 

In cele cinci localitati din judetul Olt, din zona de supraveghere a pestei porcine africane, sunt aproximativ 8.000 de porci, in 3.000 de exploatatii.



Poti fi interesat si de