Amenzi de 200.000 de lei pentru carne congelata impropriu

Amenzi de 200.000 de lei pentru carne congelata impropriu


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a aplicat 149 de amenzi in valoare totala de 192.720 de lei, pentru nerespectarea legislatiei privind carnea congelata, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Inspectorii au dat aceste amenzi in cadrul unor controale efectuate in perioada 11-27 aprilie.

 

Au fost verificate 1.742 de obiective, dintre care 153 de unitati de transare a carnii, 31 de unitati de reambalare a carnii rosii si a carnii de pasare, 215 de unitati de depozitare a carnii si 1.339 de unitati de vanzare cu amanuntul.

 

Neconformitatile constatate cu prilejul controalelor au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 149 de amenzi, care au insumat 192.720 de lei.

 

De asemenea, o cantitate totala de 1.746 de kg de carne a fost retinuta oficial de inspectorii sanitari veterinari, pentru absenta documentelor care sa demonstreze trasabilitatea.

 

Totodata, trei unitati din judetele Salaj si Tulcea au primit Ordonanta de interzicere a desfasurarii activitatii, iar pentru alte trei unitati, din judetele Brasov, Constanta si Gorj, au fost emise Ordonante de suspendare temporara a activitatii.

 

"Dintre deficientele constate si sanctionate, mentionam comercializarea carnii in unitati neinregistrate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si temperatura, nerespectarea cerintelor privind manipularea si depozitarea carnii, nerespectarea cerintelor privind etichetarea si asigurarea trasabilitatii", spun oficialii ANSVSA.

 

Actiunile ANSVSA cu aceasta tematica, cuprinse in programul de monitorizare al produselor de origine animala congelate, vor continua in perioada urmatoare si vor include verificari ale etapelor de productie, prelucrare, distributie si comercializare.

 

Institutia reaminteste ca, in luna februarie a anului trecut, prima actiune intreprinsa in acest sens a fost aceea de informare operatorilor din industria alimentara, cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispozitia consumatorului in cazul comercializarii produselor alimentare de origine animala congelate.

 

Tematica de control privind realizarea si asigurarea trasabilitatii alimentelor comercializate a fost extinsa, progresiv, pe parcursul desfasurarii acestui program, prin includerea de verificari privind respectarea cerintelor specifice de igiena pe intreg lantul alimentar.

 

Aceasta actiune ampla a vizat agentii economici care detin unitati de transare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine, unitati tip catering si fast-food etc.



Poti fi interesat si de