Ambalarea da o noua speranta in problema risipei alimentare

Ambalarea da o noua speranta in problema risipei alimentare


Cercetarile Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) au aratat ca, pentru industria ambalajelor, tarile in curs de dezvoltare prezinta un potential ridicat din punct de vedere economic.

Dimensiunile portiilor, uniformizare termenelor de utilizare si noile tehnologii de ambalare care prelungesc termenul de valabilitate sunt doar cateva dintre modalitatile prin care ambalajele alimentare ajuta la reducerea risipei alimentare in tarile cu putere mare de cumparare. Ce se intampla in tarile in care populatia are venituri mici?

 

In cadrul celui de-al 7-lea Summit Global pentru Ambalaje (Global Packaged Summit), ale carui lucrari se deschid azi, Robert van Otterdijk, reprezentantul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura, specialist in reducerea risipei alimentare, ridica aceasta problema si propune cateva solutii salvatoare, se arata intr-un comunicat de presa al FAO.

 

"Materialele de ambalare de buna calitate pe care le luam ca atare - cutii, sticle, nu sunt disponibile in tarile cu venituri mici. Aici, in special in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din industria agroindustriala, ambalajul produselor alimentare este inca la un nivel foarte redus de dezvoltare", a declarat Van Otterdijk.

 

Nu numai ca materialele de ambalare de buna calitate nu sunt disponibile, dar exista o lipsa de echipament pentru umplerea recipientelor cu alimente, a spus Van Otterdijk. Materialele de ambalare ar trebui importate, necesitand investitii care depasesc posibilitatile celor mai multe dintre companiile mici si facand produsele alimentare finale prea costisitoare si necompetitive cu marfa producatorilor mari sau a companiilor alimentare straine.

 

"Fructe, legume, lapte, carne, peste - acestea sunt produsele alimentare perisabile care necesita prelucrare si ambalare pentru a evita pierderea alimentelor", a mai spus Van Otterdijk.

 

Studiile FAO au aratat ca, pentru industria ambalajelor, tarile in curs de dezvoltare prezinta un potential ridicat din punct de vedere economic.

 

"Avand in vedere cresterea productiei si procesarii alimentelor in tarile in curs de dezvoltare si nevoia implicita de materiale si echipamente pentru ambalaje, este necesar un stimulent economic puternic pentru ca producatorii de ambalaje sa investeasca in productia locala", a spus Van Otterdijk.

 

Prin initiativa Save Food, FAO a reusit deja sa atraga atentia industriei de ambalaje, realizand un parteneriat global care implica producatorii de alimente, procesatorii, comerciantii cu amanuntul, consumatorii si societatea civila.

 

O treime din produsele alimentare destinate consumului uman sunt risipite, potrivit FAO. Aceasta cantitate de alimente ar fi suficienta pentru a satisface necesarul alimentar la nivel global si implica consecinte importante asupra mediului.



Poti fi interesat si de