Am reusit sa realizam noua dosare in agricultura

Am reusit sa realizam noua dosare in agricultura


Romania a inchis pana in prezent noua dosare in agricultura, din cele 29 pe care le-a preluat de la presedintia austriaca, desi angajamentul a fost de numai patru dosare, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"Sunt 29 de dosare, din care 11 sunt dosare non-legislative si pe care le-am stabilit etapa cu etapa unde vom ajunge, programandu-ne ca sa inchidem si comunicand la Bruxelles, in consonanta cu expertii de la Consiliul Uniunii Europene, care dosare le putem inchide. (...) Am stabilit in ce etapa se afla dosarele pe care le preluam de la presedintia austriaca, care sunt posibilitatile noastre de realizare si ce termen putem prevedea pentru finalizarea dosarelor. Din programul acesta bine structurat, asezat, urmarit, de aici, de Guvern, de catre Reprezentanta permanenta, am reusit ca in agricultura, fata de cele patru dosare pe care noi nadajduiam sa le inchidem, sa realizam pana la aceasta data noua dosare. Si dosare grele, care au presupus foarte multa munca, zi si noapte (...)", a spus Daea.

 

El a apreciat ca rezultatul obtinut pana in prezent este "formidabil si ne da incredere sa mergem sa atacam cat mai mult, in profunzime, dosare de lucru".

 

Ministrul Agriculturii a reamintit ca o problema deosebit de importanta in perioada in care Romania detine presedintia Consiliului UE este aceea de a contura si conceptul Politicii Agricole Comune (PAC).

 

"Din 2021 se schimba profund Politica Agricola Comuna, se schimba ca si concept, ca si instrumente, ca si mecanisme. Motiv pentru care, in paralel cu definirea acestui concept in Ministerul Agriculturii, prin ordin al ministrului, se lucreaza la instrumentele necesare pentru a putea fi validate prin acte normative, in asa fel incat din 2021 sa putem raspunde la noile cerinte ale PAC", a precizat seful MADR.

 

Politica Agricola Comuna are trei paliere importante: planul strategic; finantarea, gestionarea si monitorizarea si guvernanta nationala; modificarea Regulamentului 1308 legat de organizarea comuna de piata.

 

"In toate aceste domenii avem rezultate foarte bune, in sensul ca, preluand de la presedintia Austriei, am inaintat pe text din punct de vedere al interpretarii unitare la nivelul statelor membre. Aceasta munca pe care o desfasuram noi o desfasuram zilnic cu experti din tarile care compun UE, pana noaptea tarziu. Noaptea s-a transformat in zi, pentru ca este extrem de important sa inaintam. Aceasta realizare merita sa fie cunoscuta de populatie si de mass media, pentru ca a fost o serie intreaga de semne de intrebare privind capacitatea noastra de a prelua presedintia Consiliului UE si a ne onoara de aceasta obligatie care revine din tratatul de functionare al UE, pe proceduri foarte clare", a explicat ministrul Agriculturii.

 

Daea a anuntat ca la fiecare conferinta in care va prezenta rezultatele obtinute in aceste domeniu va veni si un reprezentant al fermierilor care poate sa confirme "prin vocea sa" activitatea de la MADR si gradul de asteptare al fermierilor, "pentru a defini impreuna o Politica Agricola Comuna convenabila pentru toate tarile".



Poti fi interesat si de