Alte 5 focare de pesta porcina in Braila in doar 10 zile

Alte 5 focare de pesta porcina in Braila in doar 10 zile


Cinci noi focare de pesta porcina africana au aparut, in ultimele zece zile, in judetul Braila, numarul focarelor ajungand astfel la 114, potrivit Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

La nivelul judetului Braila, pana la data de 23 noiembrie, au fost platite despagubiri pentru 2.997 de exploatatii dintr-un total de 3.002 exploatatii, in valoare de 147.278.090 de lei, cea mai mare suma acordata la nivel national.

 

In comuna Frecatei, unde a fost confirmat primul focar de pesta porcina din judetul Braila in luna iulie, s-a incheiat actiunea de dezinfectie, motiv pentru care, in octombrie, au fost introdusi 40 de porci santinela, care vor fi monitorizati in urmatoarele 45 de zile. Daca nu se vor imbolnavi, se va considera ca aici virusul nu mai exista, iar localnicii pot relua activitatea de crestere a porcilor.

 

Dupa introducerea porcilor santinela, in judetul Braila a fost prezenta o delegatie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul in care s-a actionat pentru combaterea pestei porcine in judet. Rezultatele acestei verificari nu au fost facute inca publice.

 

Potrivit DSVSA, medicii veterinari care au participat la actiunile de lichidare a focarelor de pesta porcina africana din judetul Braila vor beneficia de timp liber compensator pentru orele suplimentare efectuate, avand in vedere ca ei nu pot fi platiti pentru acele ore efectuate, pentru ca in bugetul institutiei nu sunt alocate fonduri la capitolul 'Cheltuieli de personal' pentru orele suplimentare.

 

In judetul vecin Buzau a fost confirmat primul focar de pesta porcina africana in mediul salbatic, in zona localitatii Beceni, unde a fost gasit cadavrul unui porc mistret.

 

A fost declarata o zona infectata si o zona tampon, pe o raza de opt, respectiv cinci kilometri, in care intra 25 de sate.

 

"Cadavrul unui mistret in stare de putrefactie a fost gasit in satul Margariti, comuna Beceni, la 800 de metri distanta de un focar de pesta porcina africana. A fost recoltat un os, iar probele au fost trimise la Laboratorul central din Capitala, acestea iesind pozitive", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Buzau, Gabriel Cozma.

 

Potrivit sursei citate, autoritatile au decis sa nu sacrifice niciun porc, dar au instituit o zona infectata pe o raza de opt kilometri la care se adauga o zona tampon pe o raza de cinci kilometri.

 

"25 de sate intra in aceasta zona de protectie, targurile sunt inchise pe toata durata sarbatorilor de iarna, iar sacrificarea porcilor va avea loc doar in urma unui buletin de analiza", a mai declarat sursa citata.

 

In judetul Buzau au fost confirmate in ultimele trei luni sapte focare de pesta porcina africana.



Poti fi interesat si de