Ajutor de stat de 72 milioane de lei in sectorul cresterii animalelor, in 2019

Ajutor de stat de 72 milioane de lei in sectorul cresterii animalelor, in 2019


Valoarea maxima a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2019 se ridica la 72,075 milioane de lei, suma fiind asigurata de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza institutia.

In sedinta din 19 martie 2019, Guvernul a aprobat Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1179/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor.

 

"Prezentul act normativ stabileste valoarea totala maxima a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2019, de 72.075.000 lei, din care 34.525.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, respectiv 37.550.000 lei pentru speciile ovine si caprine, iar aceasta se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)", se arata in comunicat.

 

Avand in vedere ca pe parcursul unui an, in exploatatiile de crestere a animalelor au loc variatii ale efectivelor, prin prezentul act se reglementeaza posibilitatea rectificarii cererii initiale si ajustarea sumelor solicitate, in cazul in care se inregistreaza diminuari de efective mai mari de 10% pe beneficiar, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.

 

"Tinand cont de faptul ca, in etapa de verificare a cererilor initiale, centrele judetene APIA nu aproba sume, ci doar le determina, le centralizeaza si le comunica la APIA central, se impune modificarea corespunzatoare pentru aceasta actiune, in sensul inlocuirii termenului «aproba» cu «determina»", mentioneaza MADR.

 

Ajutoarele sunt furnizate sub forma de servicii subventionate microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv, intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care detin certificat de producator/ atestat de producator, dupa caz, precum si persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de produse agricole.

 

Cererile de plata a ajutorului de stat pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului genealogic al rasei, precum si pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a raselor de animale, completate de catre solicitantii prestatori ai serviciilor, se depun lunar/ trimestrial, conform optiunii mentionate in cererea initiala, in termen de 20 de zile lucratoare urmatoare incheierii lunii/trimestrului pentru care se solicita ajutorul de stat, se mai arata in comunicat.

 Poti fi interesat si de