Adrian Dobre, Multivac: In Romania nu exista cadru legislativ care sa incurajeze reciclarea

Adrian Dobre, Multivac: In Romania nu exista cadru legislativ care sa incurajeze reciclarea


25,8 milioane de tone de plastic se arunca anual in Europa si doar 30% este reciclat. Iar Romania este tara in care 94% dintre deseurile produse sunt aruncate.

Care sunt solutiile pentru a reduce aceasta risipa? Adrian Dobre, managing director Multivac Romania, spune ca dezvoltarea ambalajelor alternative ar putea fi o solutie in reducerea deseurilor.

 

„Avem de a face cu o economie liniara: producem plasticul, il utilizam o singura data si il aruncam. Lucrurile nu mai pot continua asa. 59% din deseurile din plastic provin din ambalaje. Ideea care se doreste a fi implementata este sa trecem la o economie circulara: producem, utilizam, reutilizam. Obiectivul este unul foarte ambitios. Uniunea Europeana si Comisia Europeana au publicat in ianuarie strategia pentru materiale plastice intr-o economie circulara: se va elabora un plan ca toate materialele plastice sa fie reciclate pana in 2030. Daca dorim ca un ambalaj sa fie reciclabil, acesta trebuie sa fie din monomateriale”, a declarat, in cadrul conferintei INDUSTRIA CARNII LA RAFT, Adrian Dobre.

 

Directorul Multivac sustine ca aceasta neglijenta porneste tocmai de la o legislatia defectuoasa. "In Romania nu exista un cadru legislativ care sa incurajeze reciclarea, nici o infrastructura care sa incurajeze colectarea deseurilor.

 

Potrivit estimarilor Multivac Romania, in 2017 s-au folosit materiale plastice de ambalat in valoare de aproximativ 20 milioane de euro.Poti fi interesat si de