ARC: Putem produce in continuare Sunca de Praga

ARC: Putem produce in continuare Sunca de Praga


Inscrierea produsului "Sunca de Praga" pe lista specialitatilor traditionale garantate din Cehia nu afecteaza productia procesatorilor romani.

Potrivit directorului executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Dana Tanase, denumirea de "specialitate traditionala garantata" reprezinta varianta cea mai lejera dintre cele trei sisteme de calitate, care nu implica rezervarea denumirii.

 

"Denumirea produsului nu este rezervata, adica si procesatorii romani pot utiliza in continuare aceasta titulatura de sunca de praga pentru produsele pe care le realizeaza. Personal, consider indreptatita solicitarea aceasta solicitare a cehilor deoarece aceasta denumire le apartine, dar trebuie sa apreciem faptul ca au cerut etichetarea in sistem STG. Si noi in clipa in care o sa inregistram produse solicitand acest sistem de calitate asta nu inseamna ca procesatorii care nu vor respecta ad litteram reteta din caietul de sarcini pentru produsul respectiv nu vor putea utiliza in continuare denumirea, doar ca nu vor putea aplica logo-ul de specialiate traditionala garantata", a declarat, pentru revista INDUSTRIA CARNII.RO, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

 

Eticheta "specialitate traditionala garantata" pune accentul mai degraba pe traditie decat pe origine si desemneaza produsele a caror compozitie sau metodele de productie prezinta un caracter traditional.

 

"Pražská šunka" ("sunca de Praga") este o sunca produsa din bucati de picior de porc, fiert si afumat.  Productia sa se bazeaza pe selectarea materiilor prime si metode de conservare. Denumirea "Pražská šunka" este utilizata inca din anul 1860. 



Poti fi interesat si de