ARC: In 2017, volumul procesatelor a crescut cu 7,3%

ARC: In 2017, volumul procesatelor a crescut cu 7,3%


Anul 2017 a fost per ansamblu un an bun, in care segmentul produselor premium s-a consolidat, dar in care s-au inregistrat fluctuatii in ceea ce priveste pretul de achizitie al materiilor prime, in special in ceea ce priveste carnea de porc. Este concluzia reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Dana Tanase, directorul executiv al ARC a vorbit, pentru INDUSTRIA CARNII.RO, despre sectoarele care au inregistrat cresteri in anul 2017, dar si despre tendintele care s-au remarcat in piata. “Conform datelor furnizate de membrii Asociatiei, piata de carne procesata a avut o crestere in 2017 fata de 2016 de +7.3% volum respectiv +15.6% valoare. La aceste cresteri au contribuit categoriile carnati, parizer si cremwursti, categorii cu cresteri peste media pietei. Aceste categorii sunt influentate in principal de pretul de raft, fiind peste media pietei si avand produse Private Label care domina categoriile (carnati si parizer). Totodata, s-a observat o crestere pe categoria de produse feliate, tot mai multi jucatori canalizand eforturile pe acesta categorie, inclusiv inovatii la nivel de ambalaj”, sustine Dana Tanase.

 

Chiar daca pretul nu dicteaza neaparat tendintele, directorul executiv al ARC a subliniat o serie de trenduri care s-au remarcat in anul care s-a incheiat. “Trendul anului 2017 a fost orientarea romanilor catre produse de calitate superioara, cu un continut cat mai scazut de aditivi alimentari, mai pronuntat in ceea ce priveste salamurile crud-uscate. De asemenea, evolutia surprinzatoare de orientare a consumatorilor catre produsele traditionale, considerate mai sanatoase. Un alt trend important in piata este orientarea clientilor catre produse cu gramaj mic, si in special catre cele feliate. De asemnea, dezvoltarea sortimentatiei de produse ready-to-eat este un subiect de interes pentru membrii ARC. Toate aceste trenduri de consumator si transformari ale categoriei, sustinute de producatori prin investitii in tehnologii noi de productie si comunicare, au rolul de a revitaliza industria de procesare a carnii”, sustine Dana Tanase.

 

In ceea ce priveste fluctuatiile de pret ale carnii de porc in 2017, reprezentantul ARC sustine ca evolutia este una fireasca si respecta sezonalitatea anuala, “punand totusi presiune crescuta  in primele 6 luni, mai exact pana la finele lunii Iulie, cand s-a atins cel mai inalt nivel din ultimii ani, ca mai apoi, dupa o scadere usoara, sa stagneze o perioada atipic de lunga urmata de o scadere abrupta pana la finele anului ajung sub nivelul initial.



Poti fi interesat si de