APCPR pune pe seama autoritatilor blocajul din industria carnii de porc

APCPR pune pe seama autoritatilor blocajul din industria carnii de porc


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) semnaleaza, din nou, ca implicarea autoritatilor desemnate sa stopeze evolutia Pestei Porcine Africane (PPA) in Romania este insuficienta si ineficienta.

Asociatia s-a adresat si oficialilor din domeniul sanatatii animale de la Comisia Europeana, solicitand analiza situatiei fermelor comerciale de crestere a porcilor si adoptarea de masuri de relaxare a interdictiilor de miscare a porcilor si carnii de porc, aplicate in mod excesiv in Romania si care afecteaza grav piata nationala.

 

Raspunsul Comisiei Europene mentioneaza foarte clar ca misiunile de audit, desfasurate in perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din Romania catre alte state membre UE din cauza masurilor insuficiente si ineficiente luate de autoritati pentru exploatatiile non-comerciale / gospodariile populatiei cu privire la:

 

- Identificarea, inregistrarea si evidenta animalelor si a produselor din carne de porc;

- controlul miscarilor de animale si a produselor din carne de porc, a mijloacelor de transport si a persoanelor;

- masurile scazute de biosecuritate;

- lipsa unui plan de actiune cu termene concrete privind prevenirea, eradicarea si controlul PPA in conformitate cu legislatia europeana si cu recomandarile misiunilor de audit, in special noi proiecte legislative nationale de clasificare a fermelor, biosecuritate si controlul circulatiei porcinelor.

 

„Poate, dupa incheierea mandatului autoritatilor romane la presedintia rotativa a UE, autoritatile responsabile vor dedica timp si problemei extrem de grave a evolutiei virusului PPA in Romania?, se arata in comunicatul transmis de Consiliul Director al APCPR.

 

Pana atunci, dupa cum rezulta din statistici, productia de carne de porc din Romania a scazut cu 7% in trim. I 2019 fata de aceeasi perioada a anului trecut, infloreste importul, care a crescut cu 17% raportat la aceeasi perioada a anului trecut, si sunt afectati angajatii din fermele comerciale si consumatorii.



Poti fi interesat si de