ANSVSA: Pesta porcina africana s-a extins in 98 de localitati din 8 judete

ANSVSA: Pesta porcina africana s-a extins in 98 de localitati din 8 judete


Pesta porcina africana s-a extins in 98 de localitati din opt judete, fiind confirmate in total 545 de focare, insa in zona de sud-est a Romaniei evolutia bolii este extrem de agresiva, potrivit datelor anuntate la finele saptamanii trecute de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Pana la aceasta data au fost ucisi 61.594 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei, iar despagubirile acordate pana in prezent se ridica la 148.140 lei.

 

"De la data confirmarii prezentei Pestei Porcine Africane (PPA) in tara noastra, pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, se constata ca in zona de N-V a Romaniei boala evolueaza lent, chiar stationar, confirmandu-se in 14 localitati din judetele Satu-Mare, Salaj si Bihor.

 

Au fost afectati 13 porci mistreti si au fost ucisi 175 de porci domestici. In zona de S-E a Romaniei, evolutia bolii este agresiva. Boala a fost confirmata in 84 de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita si Galati. Au fost ucisi 11.772 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 3 ferme comerciale, pana in data de 02.08.2018, au fost ucisi 49.647 de porci. Actiunea de ucidere in doua ferme comerciale (detinute de Carniprod n.r.) a fost finalizata si s-a efectuat prima dezinfectie, iar in cea de-a treia (Pigcom din judetul Tulcea n.r.) s-a inceput uciderea porcilor. Au fost afectati si 20 de porci mistreti", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, situatia evolutiei focarelor de PPA, detaliat, se prezinta astfel: in regiunea de nord-vest a Romaniei, in judetul Satu Mare sunt 6 focare in gospodariile populatiei si 9 cazuri la porci mistreti, in judetul Bihor - 21 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, iar in judetul Salaj - doua cazuri la mistreti. In regiunea de sud-est a Romaniei, in judetul Tulcea sunt 471 de focare, din care 467 focare in gospodariile populatiei, un focar in exploatatie comerciala de tip A, 3 focare in exploatatii comerciale industriale si 17 cazuri la porci mistreti, in judetul Braila sunt 14 focare in gospodariile populatiei, in judetul Constanta - 16 focare in gospodariile populatiei, in judetul Ialomita - 16 focare in gospodariile populatiei, iar in judetul Galati exista un focar intr-o gospodarie.

 

Prin focar de PPA se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane, precizeaza ANSVSA.

 

"Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii", sustin reprezentantii ANSVSA.

 

Autoritatea solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. In acest sens, orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

 

In ceea ce priveste despagubirile, la nivel national pana la data de 2 august 2018 au fost platite 56 dosare, in valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, in suma totala de 2,065 milioane de lei, urmeaza sa fie date in plata.

 

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire. Pentru oameni, acest virus are, insa, impact la nivel economic si social.

 

Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta a fost convocat, miercuri dupa amiaza, pentru aprobarea planului suplimentar de actiuni pentru combaterea pestei porcine africane. Printre masurile aprobate se afla reducerea efectivului de mistreti, prin vanarea unei cote suplimentare de interventie aprobata de Ministerul Apelor si Padurilor, in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr. 60 /2002; recoltarea probelor la mistretii impuscati si gasiti morti pentru a se decide destinatia carcaselor, imediat dupa obtinerea rezultatelor probelor, in maximum 48 ore de la prelevarea acestora; in termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vaneaza integral pradatorii din zonele afectate; vanatoarea organizata in zonele afectate si in afara lor se realizeaza cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite in acest sens de personalul abilitat; in zonele in care s-a identificat PPA la porcii domestici, in fondul de vanatoare aflat pe raza UAT respectiva se realizeaza vanatoare intensiva, pana la limita cotelor optime a efectivelor de mistreti.

 

De asemenea, pentru Tulcea si Constanta, Insula Mare a Brailei si Balta lalomitei se va proceda la uciderea preventiva a tuturor mistretilor si pradatorilor, in conditiile legi; in zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Ungaria se va actiona pentru uciderea prin impuscare a porcilor mistreti si a pradatorilor specifici, cu echipe mixte formate din vanatori autorizati, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, pana la linia frontierei de stat, conform prevederilor legale in vigoare; in punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfectie, inclusiv dezinfectoare pentru mijloace de transport rutier.

 

Nu in ultimul rand, la nivel national, cu ajutorul autoritatilor publice locale, la intrarile si iesirile din zonele infectate si din gospodariile populatiei care detin porci se vor instala dezinfectoare individuale, in termen de maximum 5 zile de la adoptarea prezentului plan de masuri. Substantele necesare pentru dezinfectoarele individuale vor fi asigurate de catre autoritatile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consiliilor judetene din fonduri cu destinatie speciala pentru PPA.

 

Totodata, plantele afectate de mistreti si consumate partial nu vor fi dislocate din zona de cultura si vor fi neutralizate la fata locului de catre fiecare proprietar, iar inainte de recoltare, toate tarlalele vor fi verificate, iar zonele afectate vor fi izolate si neutralizate la fata locului de catre proprietar/utilizator. Toate masinile agricole, combinele, tractoarele, la iesirile din tarlale si deplasarea acestora dintr-o sola in alta, vor fi dezinfectate de catre proprietar/utilizator.

 

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.



Poti fi interesat si de