ANSVSA, recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor in perioadele caniculare

ANSVSA, recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor in perioadele caniculare


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda  populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Astfel, consumatorilor li se recomanda:

 

– Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

– Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala se fie introduse in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

– Sa ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider si sa le mentina in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

–  Sa pastreze alimentele gatite in recipiente acoperite;

– Produsele care au fost decongelate sa nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– Sa indeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

– Sa spele bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.

 

Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Sigurata Alimentelor judetene se vor asigura ca agentii economici vor respecta:

– evitarea expunerii pentru vanzare a produselor de origine animala in locuri sau spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;

– conditiile de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte);

– masurile privind confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;

– asigurarea temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific in timpul transportului;

– interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu sunt inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.

 

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit, din orice retea de telefonie, numarul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.



Poti fi interesat si de