ACEBOP reactioneaza dur: Autoritatile joaca ping-pong cu nervii fermierilor!

ACEBOP reactioneaza dur: Autoritatile joaca ping-pong cu nervii fermierilor!


Respingerea de catre presedintele Klaus Iohannis a unor legi importante pentru zootehnia Romaniei i-a determinat pe reprezentantii crescatorilor de animale sa ia atitudine.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constitutionala a Romaniei asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si in ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol.

 

“In acest moment, membrii A.C.E.B.O.P. (Asociatia Crescatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania) considera ca Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, impreuna cu clasa politica, transforma o necesitate nationala intr-un joc politic. Daca in presa a fost mentionata doar sesizarea Curtii Constitutionale pentru legea reproductiei la porc, informam ca si legea reproductiei la pasare a luat acelasi drum. Atragem atentia, asa cum am facut-o in ultima perioada, asupra faptului ca Romania a ajuns o piata de consum a produselor din Uniunea Europeana – produse care s-a demonstrat ca au dublu standard – recunoscut si investigat de institutiile europene responsabile”, se arata in comunicatul asociatiei, semnat de dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

Reprezentantii fermierilor sunt de parere ca se pun bete in roate unui proiect “care face bine Romaniei”. “Este inadmisibil sa se joace ping-pong intre institutii, cu o lege care ar trebui sa sprijine fermierii romani! Constatam cu surprindere faptul ca institutia prezidentiala ingreuneaza demararea unui proiect care face bine Romaniei. In 30 de ani de la Revolutie, zootehnia romaneasca aproape ca nu exista in Europa. Suntem incapabili sa ne producem mancarea de care avem nevoie! Importam aprox. 70% din alimentele pe care le consumam, iar sectorul carnii de porc este la pamant!”, se arata in documentul citat.

 

Lipsa sprijinului pentru realizarea unor ferme de reproductie determina fermierii sa importe porci, fapt care conduce implicit la cresterea pretului de productie.

 

“Astazi, fermierul nostru cumpara purcelul la aproximativ 70 de euro din alte state membre, in timp ce pretul de productie in Romania este de aprox. 40 de euro/cap. Diferenta de cost este suportata de consumator! Construirea fermelor de reproductie este aproape nefinantabila de catre bancile comerciale din Romania, din cauza istoricului zootehniei nationale, marcat de numeroase falimente in industria alimentara autohtona - tocmai din lipsa celei mai importante verigi, reproductia.

 

De mentionat este faptul ca programe similare de dezvoltare a agriculturii au fost derulate in alte state membre, in ultimii 20 de ani. Majoritatea asociatiilor din zootehnia romaneasca de profil au avut un punct de vedere vizavi de  legile de interes national pentru porc si pasare si il sustin in continuare”, se arata in comunicatul ACEBOP.



Poti fi interesat si de