ACEBOP cere urgent solutii pentru evitarea raspandirii pestei porcine africane

ACEBOP cere urgent solutii pentru evitarea raspandirii pestei porcine africane


ACEBOP solicita public autoritatilor responsabile sa gaseasca solutii pentru monitorizarea urgenta a situatiei si evitarea prin orice mijloace a raspandirii pestei porcine africane.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania a reactionat dur vizavi de decizia autoritatilor ruse de a interzice importurile de carne de porc din Romania ca urmare a aparitiei unui nou focar de pesta porcina africana, dar si fata de reactia tardiva a autoritatilor romane.

 

“Am luat cunostinta cu ingrijorare saptamana trecuta de pozitia Rusiei legata de exportul de carne de porc din Romania. In urma comunicatului transmis de autoritatile veterinare ruse in data de 24 mai 2018, ACEBOP a demarat propria ancheta pentru a intelege ce anume a stat la baza acestei decizii.

 

Nu este prima data cand autoritatile din Rusia interzic importul de carne de porc din Romania pe motive care nu depind mereu de fermieri. Ultima transmitere catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) a Romaniei dateaza din data de 15 martie 2018 si nu exista alt raport dupa aceasta data. Pe de alta parte, un comunicat al ANSVSA a aparut astazi, 31 mai”, se arata in comunicatul ACEBOP.

 

Reprezentantii fermierilor se intreaba ce s-a intamplat intre 24 si 31 mai? “Asociatiile de fermieri, crescatori de porci nu au primit informatii in aceasta perioada. Ca urmare, sa reluam derularea evenimentelor:

  • In data de 15 martie 2018, a fost publicat la OIE ultimul raport de urmarire privind pesta porcina africana (PPA), conform procedurii.
  • In data de 24 mai, a aparut comunicatul Rusiei privind interdictia importurilor din Romania, de porci si carne porc.
  • In data de 31 mai, ANSVSA a publicat un comunicat oficial prin care s-a anuntat un nou focar de PPA, de data aceasta la mistret – tot in zona Satu Mare”, se mai arata in comunicat.

 

Reprezentantii ACEBOP sustin ca nu inteleg ce s-a intamplat in acest interval si se intreaba cum au aflat autoritatile ruse de focar inaintea laboratorului?

 

“In aceasta perioada, sunt in curs de negociere contracte importante pentru perioada de vara, cand consumul de carne de porc creste si pierderile ar putea fi enorme. Este foarte important de stiut ca nu exporturile catre Rusia sunt in pericol, ci exporturile catre toate tarile terte si statele membre ale Uniunii Europene. Romania va fi inchisa exportului de porci vii, carne, produse din carne, material seminal – pentru o perioada variabila, in functie de monitorizarea focarului/focarelor. Solicitam public autoritatilor responsabile sa gaseasca solutii pentru monitorizarea urgenta a situatiei si evitarea prin orice mijloace a raspandirii pestei porcine africane.”

 Poti fi interesat si de