87 milioane de euro, finantare europeana pentru fermierii romani

87 milioane de euro, finantare europeana pentru fermierii romani


Fondul European de Investitii (FEI) a selectat patru banci din Romania in cadrul primului acord de finantare in domeniul agricol din Romania. Banca Comerciala Romana, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank vor acorda finantari in valoare de peste 150 milioane de euro, din care 87 milioane de euro de la bugetul Uniunii Europene, pentru peste 1.300 de fermieri si intreprinzatori din mediul rural.

"Accesul la creditare este esential pentru ca agricultorii sa-si modernizeze si sa-si dezvolte afacerile in domeniul agricol. Investind pentru a-si face fermele mai competitive si mai eficiente, fermierii isi pot imbunatati perspectivele de afaceri. Felicit FEI pentru aceasta initiativa si astept cu nerabdare sa vad modul in care fermierii romani si intreprinzatorii din mediul rural vor profita din plin de aceasta finantare", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

 

”Dupa semnarea primului Acord de Finantare cu FEI pentru sprijinirea fermierilor si a antreprenorilor din zona rurala, ma bucur sa vad ca aceasta initiativa prinde contur, fiind pusa in practica prin semnarea acordurilor cu bancile care vor acorda credite finantate din PNDR. Instrumentul financiar se va adresa inclusiv unor categorii de beneficiari cu un risc mai ridicat de creditare, cum ar fi fermele mici sau tinerii fermieri iar costurile de finantare vor fi reduse. Avand patru intermediari financiari selectati, beneficiarii nostri pot acum sa acceseze imprumuturi in conditii mai favorabile, care tin cont de nevoile de finantare specifice acestui sector de activitate. Felicit reprezentantii FEI si intermediarii financiari care au participat in procesul de selectie si ii incurajez pe fermierii din Romania sa profite de acest instrument dedicat lor”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.

 

Referitor la semnarea acordurilor operationale, Secretarul General al FEI, Maria Leander, a precizat: "Suntem incantati sa alegem primele patru banci care sa acorde finantare de peste 150 de milioane de euro in cadrul primului acord in domeniul agricol sprijinit de UE in Romania. Suntem convinsi ca impreuna cu aceste banci vom putea crea mai multe oportunitati pentru fermierii romani, in special pentru fermele mici, pentru a-si extinde productia si pentru a spori competitivitatea sectorului in Romania".

 

FEI si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au semnat anul trecut acordul de finantare pentru sustinerea fermierilor locali din Romania, iar aceste patru banci sunt primele care vor oferi finantare antreprenorilor locali. Acordul face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si este finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). In conformitate cu obiectivele politicii agricole ale Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene – DG AGRI si ale Guvernului Romaniei, acordul va sprijini cheltuielile de capital ale fermelor mici, ale exploatatiilor agricole precum si cofinantarea proiectelor selectate pentru grant in cadrul PNDR.Poti fi interesat si de