63.000 de gaini, sacrificate in Olanda

63.000 de gaini, sacrificate in Olanda


Autoritatile olandeze au ordonat eutanasierea a 63.000 de gaini ouatoare, dupa identificarea unui nou caz de gripa aviara, cel de-al patrulea din aceasta iarna, la o ferma de pasari din provincia Friesland, transmite Reuters.

gaini olandaAutoritatile olandeze au ordonat eutanasierea a 63.000 de gaini ouatoare, dupa identificarea unui nou caz de gripa aviara, cel de-al patrulea din aceasta iarna, la o ferma de pasari din provincia Friesland, transmite Reuters.
De asemenea, autoritatile au instituit o interdictie privind transportarea tuturor produselor provenite de la pasari, inclusiv oua si pene, pe o raza de 10 kilometri in jurul fermei respective. Responsabilii nu au precizat insa care din variantele virusului H5 a fost identificata la ferma respectiva.

In ultimele saptamani, virusul gripei aviare a fost detectat in mai multe state din Europa, obligandu-i pe fermieri sa sacrifice pasarile sau sa le tina inchise, amenintarea fiind luata in serios in Olanda, unde densitatea mare a fermelor de pasari poate conduce la propagarea virusului.

Al doilea mare exportator mondial de produse agricole, Olanda, are una din cele mai mari sectoare de crestere a pasarilor. Aproape un sfert de milion de pasari au fost sacrificate in Olanda din cauza epidemiei de gripa aviara din acest an.

Anterior, autoritatile din Coreea de Sud au anuntat marti ca peste 9,81 milioane de pasari au fost sacrificate in acest an din cauza epidemiei de gripa aviara, alte 2,53 milioane de pui si rate urmand sa fie sacrificate in zilele urmatoare.

Aceasta ar duce la peste 12 milioane numarul total de pasari sacrificate dupa data de 16 noiembrie, cand a fost descoperit primul caz de infectie cu gripa aviara la o ferma de pasari de la Haenam, aproximativ 420 de kilometri sud de capitala Seul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.


Poti fi interesat si de