43 de milioane de euro pentru fermierii afectati de pesta porcina

43 de milioane de euro pentru fermierii afectati de pesta porcina


Premierul Viorica Dancila a anuntat ca vor fi alocate 43 de milioane de euro, din fonduri europene si din bugetul national, pentru ajutorarea crescatorilor de porci afectati de pesta porcina africana, dar si pentru serviciile publice de combatere si prevenire a raspandirii acestei boli.

"Combaterea si prevenirea pestei porcine africane, precum si sprijinirea crescatorilor de animale ale caror ferme au fost afectate de acest virus sunt permanent in atentia Guvernului, Ministerului Agriculturii si ANSVSA. Domnul ministru Petre Daea s-a intors recent de la Bruxelles cu vesti bune, dupa intalnirea cu comisarul european pe Agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan. Din fonduri europene, mai exact din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, precum si din bugetul national, vom disponibiliza aproximativ 43 de milioane de euro. Sunt bani care vor ajunge direct la crescatorii de porcine, cu prioritate la fermele mici si mijlocii, dar si indirect prin serviciile publice de combatere si prevenire a raspandirii pestei porcine africane", a declarat Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca, in sedinta de Guvern, a fost prezentat un plan de actiune pentru combaterea virusului pestei porcine africane.

 

"Astazi suntem in situatia de a prezenta, in sedinta de Guvern, un plan de actiune pentru a putea face fata situatiei deosebite cu care se confrunta Romania si, de altminteri, nu numai Romania, sa intram in acest echipaj al colaborarii si al actiunii comune la nivelul Uniunii Europene pentru a opri inaintarea acestui virus si, evident, pentru eradicarea lui si inceperea sau reinceperea activitatii de populare la nivelul tarii, intelegand aici atat societatile comerciale, cat si gospodariile populatiei. Concret, am stabilit impreuna cu Comisia si a aprobat sa acorde Romaniei 43 milioane euro", a declarat Daea, la Palatul Victoria.

 

Potrivit ministrului Agriculturii, acesti bani vor fi folositi inclusiv pentru investitii in mai multe echipamente, precum dezinfectoare si laboratoare sanitar-veterinare.

 

"Aceste sume, care sunt de la Uniunea Europeana, sunt repartizate in zona investitionala, pentru ca sumele respective vin din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, pentru a investi in Romania in dezinfectoare, (...) in laboratoare sanitar-veterinare, (...) in echipamente pentru detectarea acestei boli, (...) in incineratoare si (...) in procurarea de scrofite pentru reluarea activitatii", a explicat Petre Daea.Poti fi interesat si de