225 de lei, stimulentul pentru persoanele care gasesc mistreti morti

225 de lei, stimulentul pentru persoanele care gasesc mistreti morti


Persoanele care gasesc cadavre de mistreti si ofera autoritatilor astfel de informatii primesc un stimulent de 225 de lei, iar pentru porcii domestici stimulentul este de 65 de lei, a anuntat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"Este in vigoare o asemenea masura, se opereaza cu ea de catre ANSVSA, institutia care raspunde de acest mecanism, ca sa fim acoperiti cu toate masurile posibile, pentru a pune stavila unui asemenea virus. Este vorba de un stimulent de 225 de lei pentru mistreti morti si de 65 de lei pentru de anuntul pe care il dau pentru porcii domestici morti. Adunand este o medie de un milion de lei si ceva (lei vechi n.r.). Iata, la Teleorman, intr-o padure s-au gasit aceste resturi de animale si nu este deloc bine.(...) Exista suspiciunea ca a fost ceva intentionat, dar organele abilitate vor analiza si vor comunica opiniei publice atunci cand vor avea rezultatul anchetei"    , a spus Petre Daea, prezent la o conferinta pe teme agricole organizata la ASAS.

 

Intrebat daca nu vin prea tarziu aceste masuri, ministrul a raspuns: "Nu. Nu vin deloc tarziu aceste masuri".

 

Ministrul a precizat ca este ingrijorat de evolutia pestei porcine africane, nu numai de situatia din Romania ci si de ceea ce se intampla in tarile din jur.

 

"Sunt ingrijorat nu numai de cazurile acestea din tara ci si de ceea ce apare si in alta parte. Ma ingrijoreaza si situatia din Ungaria, pentru ca este aproape de granita, si sunt focare, cum si de prezenta virusului din Bulgaria, Ucraina. Este o ingrijorare generalizata si o lupta grea cu acest virus", a mai spus Daea.

 

Pe de alta parte, seful de la Agricultura a reamintit ca a inceput repopularea cu porci santinela in judetele Buzau, Satu Mare, Bihor si Braila si "incet, incet se va relua activitatea", dand din nou asigurari ca "nu vom intrerupe cresterea porcilor in gospodariile populatiei".

 

In privinta despagubirilor acordate crescatorilor de animale afectati de virusul pestei porcine africane, ministrul Agriculturii a anuntat ca s-au platit peste 7.500 de dosare din cele peste 8.100 de gospodarii afectate, urmand ca si restul gospodariilor sa primeasca banii. "Banii ajung unde trebuie sa ajunga. Sunt despagubiti toti cei care au fost in situatia aceasta mai grea", adaugat Daea.

 

Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza, la aceasta data, in 260 de localitati din 14 judete, fiind inregistrat un numar de 1.021 de focare, din care 15 in exploatatii comerciale, arata datele actualizate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), date joi publicitatii.

 

Conform informatiilor centralizate, au fost consemnate si 107 cazuri la mistreti, iar numarul total al porcilor eliminati afectati de boala se ridica la 353.914 exemplare.

 

Prezenta virusului PPA a fost semnalata in Romania, pentru prima oara pe data de 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare. Evolutia bolii este in permanenta monitorizata prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

 

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.



Poti fi interesat si de