16 institutii bancare si non-bancare ofera credite beneficiarilor APIA

16 institutii bancare si non-bancare ofera credite beneficiarilor APIA


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat conventii cu 16 institutii bancare si non-bancare in vederea eliberarii de adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata, respectiv schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva sau masuri compensatorii de dezvoltare rurala, implementate in cadrul Campaniei 2018.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, centrele APIA au eliberat, in perioada 21 - 28 iunie, 66 de adeverinte, dintre care 34 de adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si 32 de adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata finantate din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).

 

"Adeverintele se elibereaza pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii cu APIA. Astfel, la solicitarea scrisa a fermierului, Agentia elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea unica de plata pentru anul 2018 solicitand sprijin pentru schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, si/sau pentru masuri compensatorii de dezvoltare rurala. De asemenea, prin adeverinta se confirma, la data emiterii acesteia, suprafata determinata pentru plata pentru schemele care fac obiectul conventiei, ca s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plata care fac obiectul conventiei si ca beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru aceste scheme, indeplinind conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare", se arata in comunicatul citat.

 

Lista institutiilor bancare si non-bancare cu care APIA a semnat conventii cuprinde: Libra Internet Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Patria Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, CEC Bank, Intesa Sanpaolo Romania, ProCredit Bank, BCC CreditCoop Bank, Unicredit, Alpha Bank, Good.Bee Credit si Eximbank

 

Valoarea creditului acordat fermierilor va fi de pana la 80% din valoarea sumei calculate, conform adeverintei eliberate de APIA.

 

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.

 

APIA precizeaza ca, potrivit Ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 50/2017, pentru aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si Agentie, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutie in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor in lei ROBOR la sase luni + maxim 2%.

 

In ceea ce priveste comisioanele practicate de instittiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse si costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

 

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR sau FNGCIMM se posteaza pe site-ul institutiei, noteaza Agentia.Poti fi interesat si de