MADR: Primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie

MADR: Primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie


Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, va inmana miercuri primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie, respectiv ordinul comun privind atestarea produselor traditionale realizat de Ministerul agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

traditionalMinistrul agriculturii, Daniel Constantin, va inmana miercuri primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie, respectiv ordinul comun privind atestarea produselor traditionale realizat de Ministerul agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Conform prevederilor noului ordin, care a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 11 noiembrie 2013 si a intrat in vigoare o luna mai tarziu, producatorii traditionali trebuie sa isi reinnoiasca atestatele in noua luni de la intrarea in vigoare a noului act normativ, respectiv pana la data de 11 august 2014, pentru cele 4.400 de produse inregistrate la Ministerul agriculturii.

Romania are inregistrate la madr 4.400 de produse traditionale, insa unele dintre acestea nu mai sunt active sau nu corespund conceptului de 'produs traditional'. Noile reglementari erau extrem de necesare intrucat in ultimii ani au fost organizate o multime de targuri traditionale, unde existau suspiciuni ca multe dintre produse erau cumparate din supermarketuri si dupa anumite "retusuri" de ambalare sau etichetare erau ulterior vandute ca produse traditionale, dar la preturi de doua ori mai mari.

Ordinul privind atestarea produselor traditionale stabileste conditiile si criteriile pentru atestarea acestora si se va aplica fara a aduce atingere altor prevederi specifice, iar produsele traditionale vor fi marcate cu un logo national prevazut in anexele ordinului.

Potrivit datelor madr, dinamica inregistrarii produselor traditionale in registrul de atestare a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, numarul acestora dublandu-se sau chiar triplandu-se in decursul unui an. Daca in 2005 au fost inregistrate la madr 280 de produse, numai in decursul unui singur an, in 2011, numarul acestora a explodat pana la 1.050, ajungandu-se la un total de 4.400 in prezent. Acest sistem de inregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara. Cele mai multe produse, in numar de 1.474, erau cele din lapte si produse lactate, iar in jur de 1.441 cele din carne si produse din carne.

De asemenea, mai sunt inregistrate produsele de morarit si panificatie, bauturi alcoolice, conserve legume-fructe, peste si produse din peste, miere si grasimi vegetale.Poti fi interesat si de