"Ziua Produsului Romanesc", sarbatorita la Berlin

"Ziua Produsului Romanesc", sarbatorita la Berlin


Autoritatile romane vor sa organizeze in toamna acestui an, la Berlin, evenimentul "Ziua Produsului Romanesc", a anuntat Danut Pale, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor.

"La noi, la comisia de agricultura, se plamadesc destul de multe legi care vin sa va sprijine, speram noi, nu sa va incurce. Mi-as dori foarte mult ca reprezentantii dumneavoastra sa fie prezenti la discutiile din comisie, cand se creioneaza proiectul legislativ. E un paradox: dupa ce apare legea, toti avem idei, toti ne dam seama cat de incurcata e legea, dar nimeni nu intervine atunci cand aceasta e postata in dezbatere publica sau foarte putini intervin, sa aduca amendamente sau sa spuna lucrurilor pe nume. O lege care a fost data in Parlament si care fost votata este legea care face trimitere la produsul romanesc. Am vrea ca pe 10 octombrie 2018 sa organizam la Berlin Ziua Produsului Romanesc. Asta este o provocare si cred ca multi de aici ar trebui sa fie prezenti la eveniment. Sunt convins ca vom avea atata inteligenta, pentru ca ne-ar costa mai putin sa promovam pe aceasta cale produsul romanesc decat sa dam bani pe anumite reclame care nu sunt vizibile. Aducand acolo, la ambasada, capitalul german si oamenii interesati, chiar daca succesul nu va fi 100%, dar este un inceput", a spus Pale.

 

Potrivit deputatului, la ora actuala autoritatile de la Bucuresti sunt in dialog cu Comisia Europeana pe tema prezentei produsului romanesc in hipermaketuri, in proportie de 51%.

 

"La ora actuala, suntem in dialog cu Comisia Europeana vizavi de produsul romanesc prezent 51% in hipermarketuri. Este un dialog cu Comisia, nu este usor sa-i facem sa inteleaga speram, in final. Am trimis saptamana trecuta ultima comunicare sa inteleaga totusi ca produsele proaspete trebuie sa fie prezente pentru ca astfel se asigura sanatatea oamenilor. O alta lege care este in dezbatere este Legea 17, cea care face trimitere la amendarea legislatiei privind vanzarea terenurilor aflate in extravilan din Romania. A fost o discutie saptamana trecuta, in dezbateri generale", a mentionat oficialul.

 

Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor a subliniat ca, desi exista legislatia prin care sunt acordate facilitati celor care se asociaza in domeniul agricol, "nu reusim sa depasim psihoza comunista cu cooperativele agricole de productie".

 

"Sunt putin dezamagit ca nu reusim sa depasim psihoza comunista cu cooperativele agricole de productie, spre deosebire de tarile vestice, in special Germania, unde nu au nicio tresarire, de frica fata de acest cuvant. Va rog sa va notati Legea 566 a cooperativelor agricole, care este data de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a dat-o la toate structurile ANAF, de doua luni de zile, pentru aplicarea articolului 76, care inseamna cinci ani scutire impozit, 20% scutire din impozitul pe profit si, foarte important, TVA zero la toate inputurile. Este pacat ca nu reusim sa ne organizam si sa trecem peste acea psihoza a cooperativelor", a atras atentia Danut Pale.



Poti fi interesat si de