"Sunca de Praga", pe lista specialitatilor traditionale din Cehia

"Sunca de Praga", pe lista specialitatilor traditionale din Cehia


Comisia Europeana a anuntat marti ca a aprobat cererea de a inscrie "sunca de Praga" pe lista specialitatilor traditionale garantate din Cehia, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

"Pra ská unka" ("sunca de Praga") este o sunca produsa din bucati de picior de porc, fiert si afumat. Productia sa se bazeaza pe selectarea materiilor prime si metode de conservare. Denumirea "Pra ská unka" este utilizata inca din 1860 pentru a desemna ceea ce este unul din cele mai renumite produse din Cehia si Praga in special.

 

Eticheta "specialitate traditionala garantata" pune accentul mai degraba pe traditie decat pe origine si desemneaza produsele a caror compozitie sau metodele de productie prezinta un caracter traditional.

 

"Sunca de Praga" este al cincilea produs din Cehia inregistrat ca "specialitate traditionala garantata". Aceasta noua denumire se va adauga altor aproximativ 1.425 de produse care sunt deja protejate.

 

In prezent, Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).

 

De asemenea, alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles, respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges si Tuica Zetea de Mediesu Aurit.



Poti fi interesat si de